|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Placek spod kamienia i inne regionalne specyjały
Zapraszam do wklejania przepisów potraw z regionu świętokrzyskiego.Poszukajmy w starych zeszytach,w pamięci,niechże nie zaginą....
Mogą tu także być smaki z innych polskich regionów,znane w świętokrzyskim. Czas ucieka...pamięć zawodzi.... |
#2
|
||||
|
||||
/Przenoszę z sąsiedniego wątka przepis/
HURRRAAA!!! Znalazłam przepis na placek spod kamienia,jest i deska i kamień! Cytat ze strony: http://www.maslow.info.pl/aktual/fot...naszregion.pdf „Placek spod kamienia”to kolejny produkt regionalny,zarekomendowany Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi do wpisu na Listę´ Produktów Tradycyjnych. Na liście tej znajdują się´ produkty zaliczane do dziedzictwa kulinarnego naszego kraju. Z województwa świętokrzyskiego jest ich już pięć. Od Magdaleny Piątak z Grzybowej Góry,produkt,który uzyskał pozytywną opinię Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa. „Placek spod kamienia”: Składniki: Ciasto: - 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany - 1 szklanka cukru - mąka pszenna (taka ilość jaką zabierze śmietana, aby ciasto miało konsystencję´ ciasta pierogowego) - jedna łyżeczka sody - kakao Nadzienie: - 3 szklanki bardzo gęstej, kwaśnej śmietany - 1 szklanka cukru Dekoracja: - 1 szklanka bardzo gęstej, kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: 1. W 1/2 l kwaśnej śmietany rozpuścić 1 szklankę cukru,dodać do tego tyle mąki pszennej ile zabierze śmietana, oraz 1łyżeczkę sody. Ciasto zagniatać (tak jak na pierogi). 2. Podzielić ciasto na 4 części. Do jednej dosypać kakao i znów zagnieść. Powstałe w ten sposób ciemne ciasto podzielić na 3 części. Mamy wówczas do dyspozycji 3 części ciasta jasnego i 3 części ciasta z kakao. W ciasto białe włożyć ciasto ciemne, zawinąć z dwóch stron i rozwałkować. Powstały placek przenieść na wysmarowaną tłuszczem brytfannę´. Czynność tę powtarzać jeszcze dwukrotnie dla pozostałych części ciasta. Upiec 3 placki w piecu chlebowym lub piekarniku do lekkiego zarumienienia. 3. 3 szklanki bardzo gęstej śmietany utrzeć łyżką z 1 szklanką cukru. Smarować nią gorące placki. Przełożyć jeden na drugi. Wierzchniego placka nie smarować! 4. Na tak przygotowane ciasto położyć deskę´ drewnianą. Powstały przekładaniec przygnieść kamieniem i wynieść do chłodnej piwnicy lub spiżarki na 2-3 dni, aby ciasto zmiękło i nabrało właściwych walorów smakowych. 5. Przed podaniem wyrównać ciasto,odcinając brzegi nożem. Powstałe resztki rozkruszyć. Dla dekoracji posmarować wierzchnią warstwę´placka świeżo utartą śmietaną z cukrem (1 szklanka gęstej śmietany i 1/2 szklanki cukru) i posypać okruchami z odciętego ciasta. R.S. Ostatnio edytowane przez elizka : 25-02-2009 o 20:13. |
#3
|
||||
|
||||
na powitanie fotka "moje-czekoladowe"
a przepis wkrótce
|
#4
|
||||
|
||||
Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:- na średniej wielkości tortownicę
5 jaj 2 szkl. mąki ( tortowa kielecka - op.w niebieska kratkę) 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao ( ciemne ) 1 budyń czekoladowy 1/2 tabl. gorzkiej czekolady 3 łyżki wody 1 małe op. masła roślinnego ( warszawskie lub bielskie, ze słonecznikiem na wieczku) 1 łyżeczka sody 1 aromat ( rumowy lub arakowy) tłuszcz do wysmarowania i bułkę tartą do posypania tortownicy Na polewę : 1/3 kostki masła 2 łyżki kakao ( ciemne, np.DECO MORENO ) 1/2 szkl. cukru pudru woda( ostrożnie po łyżce wlewać do kakao, ale nie może być za dużo-tyle tylko, żeby kakao wymieszać na gęsta papkę); po dodaniu rozpuszczonego masła będzie w sam raz *************************** Masło wyjąć z lodówki niech postoi i nabierze temp. pokojowej.Na wolnym ogniu w naczyniu z wodą rozpuścić czekoladę...nie doprowadzać do zagotowania ! Białka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę - mikserem na szybkich obrotach ( dodać szczyptę soli-lepiej się ubija); gdy piana będzie sztywna ubijać dalej - dodawać stopniowo po jednym żółtku, budyń, masło, mąkę z sodą, kakao - na końcu przestudzoną czekoladę i aromat. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tortownicy - piec w piekarniku ( z termoobiegiem krócej)ok. 40 - 50 min. w temp. 180 stopni ************************ Zrobić polewę : z kakao , cukru i wody - masło ciepłe, wlewam porcjami i dokładnie mieszam na konsystencję lśniącą Po upieczeniu, wyjęciu z formy i wystudzeniu polewam polewą czekoladową i dekoruję orzechami włoskimi ************************* Ciasto można przekrawać na dwa lub trzy płaty i przełożyć powidłami lub lekkim swoim ulubionym kremem - ja czasem przekładam tylko powidłami ale przeważnie nie przekładam...SMACZNEGO !!!! |
#5
|
||||
|
||||
Reportaż z pieczenia placka spod kamienia:
Placek gotowy!Kamienie są,na desce jak trzeba!Teraz wędruje na dwa dni do chłodnego.No ciekawe?? W tym placku nie ma ani jednego jajka!! Produkty: [url=http://imageshack.us][/URL .Mam nawet stolnicę i wałek! Pieką się 2 placki.Przekroję je wzdłuz na połowy i będą cztery do smarowania śmietaną.Jakoś mi brakło tego ciasta na trzy blachy-może coś skopałam,no to jest premiera..Za jakieś 20 min ładnie wyrosły,teraz nieciekawie wyglądają,pewnie to ciasto za rzadkie...uff!Polałam szybkę wodą dlatego taka w kropki...no popraw się elizka,popraw! W sobotę przyjadą dzieci,one mi powiedzą co to za placek.Zrobiłam go z sentymentu do dawnych czasów.Koniec i bomba! |
#6
|
||||
|
||||
babeczki ale wy jesteście zdolne i pracowite - podziwiam i ukroje sobie kawałek, bo nie wytrzymam do jutra !
|
#7
|
||||
|
||||
Elu !!! ale zakasowałaś nas wszystkie - bijesz na łeb....teraz ja muszę sie postarać ze swoim śmietanowcem ... ale musicie poczekać na jakąś okazję
|
#8
|
||||
|
||||
Elizko!
Ślina mi pociekła z ust na widok tych Twoich zdjęć!
Ja też już kupiłam śmietanę !
__________________
Agnieszka |
#9
|
||||
|
||||
Dzięki za pogłaski.
No, nie wiem jak to będzie smakować. Poszukajcie dziewczyny przepisu na kugiel.On też jest regionalny,ale ja nie umiem go zrobić.No i jeszcze zalewajka świętokrzyska,prażaki/?/ http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefa...=1532&LangId=0 tu dali listę,ale przepisów nie ma!Tajemnica do odkrycia! |
#10
|
||||
|
||||
Cześć dziewczyny.
Jakie apetyczne te ciasta.Już się drukują. Nie wiem,kiedy ale napewno z nich skorzystam. Ślinka mi cieknie. Mniam mniam ... |
#11
|
||||
|
||||
Elizko ?? kugiel, czyli ziemniaczany z żeberkiem ???....u nas nazywa się : CIULYM ...
|
#12
|
||||
|
||||
Ciekawy watek o charakerze kulinarno-regionalnym...będę czekać na przepisy dań,o których zapewne nawet nie słyszałam.
|
#13
|
||||
|
||||
Kugiel czy jak mu tam...
Cytat:
A ten mój placek to nie jest to, co jadłam dawno temu..qrtka,coś mi nie wyszło,chociaż moi mówią,że smak oryginalny i nieznany,dobry.Podejrzewam,że za mało mąki dałam do śmietany,musi byc ciasto twardsze,takie rzeczywiście jak pierogowe. |
#14
|
||||
|
||||
Elizko!
Kugiel 3 kg ziemniaków, 1kg żeberek wieprzowych lub gęsi czy kaczki, 1 cebula, sól, pieprz, (…) do smaku.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, sparzyć je wrzątkiem – ok. 0,5 litra, doprawić solą, pieprzem (…). Cebulę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Garnek wysmarować tłuszczem i wlać gotowe, doprawione ciasto ziemniaczane. Żeberka lub inne mięso pokroić w 7-cm kawałki i powciskać w ciasto. Przykryć folią i pokrywą, piec w piecu chlebowym lub piekarniku 4-5 godz. znalazłam ten przepis pod linkiem, który podałaś klikając na napis"kugiel z Czermna"/na samym końcu strony/. Gotowałam to kiedyś,ale mi nie b.smakował...
__________________
Agnieszka |
#15
|
||||
|
||||
mój "CIULYM"...lub "KUGIEL"
Ja robię go jako placek , na blaszce i w piekarniku elektrycznym
Składniki - (na dużą blachę do piekarnika) ziemniaki - 10-12 szt. średniej wielkości mąka pszenna (ok. 5 łyżek ale jak ziemniaki są rzadkie daję 67) 5 jaj żeberka wieprzowe - tyle, żeby po pokrojeniu było 8-10 porcji boczek wędzony lub kiełbasa wiejska - ok. 30dkg 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec lub planta do smażenia 1 duża lub dwie mniejsze cebule sól, pieprz, jarzynka do przyprawienia ********************************** Żeberka podzielić na porcje, podsmażyć na rumiano- wyjąć do oddzielnego naczynia; na tłuszczu z podsmażonych żeberek wrzucić pokrojoną w drobna kostkę cebulę i pokrojony drobno boczek lu kiełbasę - zrumienić, zchłodzić Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce , wbić żółtka jaj i wymieszać - póżniej dodawać przesmażoną cebulkę z boczkiem lub kiełbasą , mąkę, śmietanę ( śmietana powoduje, ze ciasto ziemniaczane nie czernieje), przyprawy i na koniec białka (ubić na sztywno) Ciasto ma mieć taką konzystencję jak na placki ziemniaczane Brytwankę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą - wyłożyć ciasto ziemniaczane - poukładać w równych odległościach ( w dwóch rzędach) porcje żeberek i wstawić do piekarnika na 1 i 1/2 godz. w temp. 180-200 stopni...Musi być ładnie zrumieniony na wierzchu...jeśli po w/w czasie jest blady przedłużyć czas pieczenia o kilka lub kilkanaście minut. Mnie wychodzi ok. 8-10 porcji w zależności od tego ile mam żeberek . Kroję na kwadraty lub prostokąty ( jak porcji jest więcej-wtedy są mniejsze) |
#16
|
||||
|
||||
U na s to się nazywa kartoflak, albo kartoflarz....tyle, ze bez żeberek i polane porcje(pzreważnie kwadraty) serkiem roztartym ze śmietaną i cebulką....
|
#17
|
||||
|
||||
Świętokrzyskie specyjały czyli nasze smaki i sukcesy
No jest extra!Postarałyśmy się jak trzeba!Kosy drogie! Post2 -przepis na placek spod kamienia i dalej reportaż z jego pieczenia.Uwaga: pokroiłam go dziś do niedzielnej kawy,a wczoraj trochę zawiedziona zawinęłam cały w folię i wsadziłam do lodówki.No i dziś,o dziwo,puścił śmietanę ,tę którą go przekładałam i jest bardzo dobry!Zadzwoniłam do kuzynki,aby się pochwalić ,a ona powiedziała,że po pierwsze, śmietana powinna być tak gęsta ,że prawie nożem da się dzielić,najlepiej taka "od kobitki ze wsi",a po drugie placek ma leżeć pod kamieniem ze 4 -5 dni,a potem w chłodzie.Taki zrobię na święta! Post4- czekoladowiec dziewiątki Post14- kugiel ignesji Post 15- ciulym dziewiątki Post 16- kartoflarz Malwiny Cieszę się z tych przepisów! |
#18
|
||||
|
||||
Zalewajka nie tylko świętokrzyska
To kolejna potrawa z której słynie nasz region.6 września na Ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych pojawiła się właśnie ta zupa jako produkt ze świętokrzyskiego. ......O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo. Była to potrawa chłopska, ze względu na swą prostotę i sytość. Z czasem zaczęła być też popularna w kieleckim i na Kujawach. Na przełomie XIX i XX wieku zawędrowała zalewajka z kieleckiego do Zagłębia Dąbrowskiego przez migrujących robotników, szukających pracy i mieszkania w górniczym okręgu. W świętokrzyskim zalewajka wciąż jest bardzo popularną, a przepis na jej przygotowanie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Podawana z chlebem jest bardzo smaczna, stosunkowo syta. Czas przyrządzenia ok. 45 minut, wartość kaloryczna porcji: 300 kcal. Przygotować: 75 dag ziemniaków, butelkę żuru 0,5 litra, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 20 dag kiełbasy wędzonej lub białej, albo boczku wędzonego, śmietanę, liść laurowy, ziele angielskie (3-4 ziarenka), sól, pieprz do smaku, słoninę do kraszenia (ok. 5 dag), 2-3 kapelusze grzybów suszonych (ale niekoniecznie). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Do garnka z gotującą wodą włożyć pokrajane ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielski, ewentualnie namoczone wcześniej grzyby. Żur rozmieszać z 3-4 łyżkami śmietany, dodać pokrajany czosnek. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Życzymy smacznego." http://www.wici.info/News,zalewajka_...yska,8212.html Wiem,że jest też zalewajka postna,piątkowa....tak ją nazywała babcia mojego męża.Żur kwasiła jedna z ciotek i rano w piątek przynosiło się zakwas od ciotki.Dziś można wykorzystać ten z butelek,sprzedawany w sklepie,byle nie z torebki,bo to całkiem inna potrawa.Do pokrojonych w kosteczkę ziemniaków babcia dodawała sporo ząbków czosnku,ze 2,3 duże cebule,które po ugotowaniu ziemniaków,należało wyjąć.Nie wrzucała żadnych innych przypraw,bo wtedy smak był dziwny.Po ugotowaniu ziemniaków z cebulą i czosnkiem babcia wlewała barszcz,czyli zakwas,śmietanę,wsypywała pieprzu i na koniec zrumienioną na smalcu,czy oleju/tego nie pamiętam/cebulkę.Do tego jajeczko na twardo i chleb.Zakwas miał w sobie trochę mąki i nie trzeba było już zupy dodatkowo zagęszczać. Ostatnio edytowane przez elizka : 09-03-2009 o 19:16. |
#19
|
||||
|
||||
Robię ją wg takiego pzrepisu od lat, tak jak mama robiłą, ale nie wiedziałam ,ze to świetokrzyski przepis...śmiesznie się tak dowiedziec po latach....
|
#20
|
||||
|
||||
A zakwas skąd bierzesz Malwinko?
Zobacz tu tez napisane,że to świętokrzyska http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...9704,9495.html |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
dieta optymalna,dla diabetyków i inne... | Ewunia | Dieta | 109 | 20-01-2012 21:23 |
RZS i inne | baburka | Choroby, badania, terapie | 6 | 18-03-2008 12:10 |
Cmok-nonsens i inne nonsensy | Sunshine | Humor, zabawa - wątki archiwalne | 71 | 05-11-2007 12:09 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|