|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Przepisy kulinarne
Bardzo proszę jak macie jakieś swoje przepisy wypróbowane, to wklejcie tu. Ja teraz wklejam przepisy na sałatki:
http://voila.pl/jhqvq/
__________________
-Wiek dojrzały zaczyna się wtedy, kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z tego. Zapraszam na bloga |
#2
|
||||
|
||||
Do Krise1.Krystynko, a możeby tą rubrykę zamienić na:tanio, szybko i smacznie, bo jak widzisz narazie nikt nie podjął tematu w tej formie>Tanio, bo przecież przyjęło się, że śeniorom "nie przelewa się"(?), szybko - byśmy miały czas na naszą kawiarenkę..., smacznie - bo kto by nie chciał.Zastrzegam, że tak się szczęśliwie składa, że narazie nie mam problemu z finansami (odpukać!) zwłaszcza, że wydatki na żywność dla 2 osób (prowadzę ewidencję) stanowią najmniejszą kwotę nawet z codziennym ciastem i owocami. Poprostu czasem chce się zjeść coś "prostego", a potem okazuje się, że bardzo taniego.Warto byłoby wtedy zajrzeć do naszego okienka gdy zabraknie pomysłu...Jeśli pozwolisz (bo to Twoja "działka") to może znajdą się takie pomysły.
|
#3
|
||||
|
||||
Jolitko tytułu już nie dam rady zmienić, ale Twój pomysł mi się podoba. Dobrze by było, gdyby forumowicze wstawiali tu swoje przepisy.
__________________
-Wiek dojrzały zaczyna się wtedy, kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z tego. Zapraszam na bloga |
#4
|
||||
|
||||
Krise1 Nie umiem, nie znam się (jak zwykle), ale możeby otworzyć okienko p.t. n.p. "A u mnie na obiadek..." Proponuję najpierw konkurs na nazwę, a Twoje "poważne" przepisy niechaj zostaną na osobnej półeczce...Co Ty na to? A Wy?
|
#5
|
||||
|
||||
Jolitko masz świetny pomysł, proszę zacznij jako dawczyni pomysłu nowy wątek i wpisz pierwsza, co robisz na obiadek. A my pójdziemy w Twoje ślady.
__________________
-Wiek dojrzały zaczyna się wtedy, kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z tego. Zapraszam na bloga |
#6
|
||||
|
||||
Cytat:
|
#7
|
||||
|
||||
Odchudzamy się,odchudzamy...dlatego u mnie dziś pół piersi drobiowej pokrojonej w kostkę przysypanej torebką mrożonej mieszanki warzywnej (wszystko w garnku do gotowania na parze), lekko posolone gotuje się (paruje) ok. 30 min.Potem już na talerzu dodaję łyżkę oliwy z oliwek i garść kiełków własnej produkcji.Bardzo smaczne.Jak ktoś nie musi dbać olinię może to jeść z makaronem lub ryżem. A jeśli chodzi o naleśniki to czasem robię ze szpinakiem.
|
#8
|
||||
|
||||
No to ja dorzucę coś na deser. W tym roku wyrosły mi w ogródku 4 ogromne dynie (kazda po ok 10 kg!!), dwie udało mi się oddać znajomym, z jednej zrobiłam marynaty, a druga czekała na pomysł. Znalazłam przpis na ciasto drożdzowe - pychotka, a do tego błyskawicznie się wyrabia!
Składniki: 1 kg mąki, 0,25 kg cukru, 0,25 kg tłuszczu(ja daję masło roślinne), 40 ml mleka, 5 dag drożdży, 0,4 kg dyni, olejek migdałowy (brak jaj nie jest pomyłką, do tego ciasta nie daje się jajek!!!) dynię ucieram na grubej tarce, rozgotowuje w połowie mleka i miksuję na papkę, drożdze rozrabiam w reszcie mleka i odrobinie cukru - odstawiam do wyrośnięcia, tłuszcz rozpuszczam. Wszystkie składniki wyrabiam, odstawiam do wyrośnięcia, a potem piekę ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Do ciasta można oczywiście dodać bakalie, wtedy jest bardziej wykwintne. Smacznego!!!!! |
#9
|
||||
|
||||
Ojej nigdy tu nie zaglądałam bo myślałam , że to cos o oduchudzaniu Atu prosze bardzo jaki fajny temat
Ja mam przepisz na wyśmienite i tanie naleśniki z pasztetowej I tak ; Usmażyć 1/2 kg pasztetowej z cebulką (lub bez) Potem rozsmarować ją na naleśniki i w środek położyć plasterek ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż, zawinąć i lekko podsmażyć mniam mniam mniam . Właśnie wczoraj miałam taką ucztę |
#10
|
||||
|
||||
naleśniki
Naleśniki ze szpinakiem, jeśli ktoś lubi szpinak to prawie tak dobre jak z pasztetową: torebkę mrożonego kładę w rondelek i gdy się rozmrozi wlewam tzw zaprawkę zrobioną z czubatej łyżki mąki i odrobiny mleka.Zagotuję i zaraz wbijam 1 lub2 jaja, kładę łyżkę masła , wciskam ze 2 ząbki czosnku i solę.Gotowe. Usmażone naleśniki smaruję tym farszem , zawijam i gdy ktoś nie walczy z sadłem może posypać je tartym żółtym serem.To naprawdę smaczne. Pozdrawiam.
|
#11
|
||||
|
||||
rybka pieczona
Jolito, myślę, że smakowałaby Ci rybka którą często sobie robię na obiad:Aluminiową folię smaruję oliwą z oliwek, na to kładę cebulę pokrojoną w plasterki, na cebulę kładę kawałki ryby(może być każdy rodzaj, ja najlepiej lubię dorsza) wcześniej rozmrożone i natarte lekko solą. Trę na tarce o grubych oczkach marchewkę i pół selera, dodaję do tego kilka (3 - 4) pokrojonych liści kapusty pekińskiej.Rybę obficie posypuję ziołami prowansalskimi i okrywam rozdrobnionymi warzywami.Mam taki maleńki piecyczek elektryczny więc całe to jedzonko zawinięte w folię do niego wstawiam na jakieś 45 minut. Bardzo zdrowe i niskokaloryczne.Kto chce może położyć masełka i jeść np. z ryżem. Ja jem samo tylko z surówką np. z pekinki i pomidora. Ale się rozpisałam...Pozdrawiam serdecznie.
|
#12
|
||||
|
||||
A mój "grzybek" to:
2 jajka, jogurt naturalny duży - większa połowa (pozdrawiam matematyków!), 4 do 5 łyżek mąki wrocławskiej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypteńka soli. Wszystko dobrze wymieszać (gęstość śmietany) odstawić "na trochę". Na rozgrzany olej wylać - tą porcję na 2 patelnie 18cm. Gdy spód podrumieni się a wierzch "ustoi" - przewrócić na II stronę i dosmażyć pod przykrywką (można położyć różne rzeczy, a na wierzchu ser żółty).Można: podawać z dodatkiem n.p. żurawin,albo uformować małe placuszki n.p. z cienko pokrojonym jabłkiem (ostatnio wrzuciłam do ciasta podrobioną pierś z kurczaka - surową). Dzisiaj M. dostanie "ajntopf", bo córeczka idzie do szkoły - poznawać komputerowe tajniki.
|
#13
|
||||
|
||||
Jejku,jak uwielbiam
takie potrawy jak grzybek ,dzięki Jolito, ale jak wiecie -odchudzam się więc na razie stop szaleństwom Ale zupa z dyni... proszę bardzo: trzeba zeszklić ze 2 cebule na oleju dodać warzywa jak najróżniejsze do tego miseczka pokrojonej dyni.Zalać warzywnym rosołkiem (są w kostkach ) i gotować do miękkości. Potem dodać trochę przecieru pomidorowego.Lekko przestudzić i zmiksować. Do tego w moim malutkim piecyczku robię grzanki: razowy chleb kroję w kwadraciki ,kładę na tacce i włączam na kilka minut. Chudo, zdrowo, tanio. Pozdrawiam.
|
#14
|
||||
|
||||
Tutaj jest kilka przepisów wigilijnych i świątecznych.
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/boznar.html http://www.gwiazdka.waw.pl/potrawy.htm http://www.magicpoland.pl/index.php?...21&Item id=51 http://www.mojeprzepisy.info/category/swiateczne/
__________________
-Wiek dojrzały zaczyna się wtedy, kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z tego. Zapraszam na bloga |
#15
|
||||
|
||||
U mnie dziś wątróbka "dietetyczna".Na dno garczka idzie obrane, pokrojone jabłko na to posiekana cebula a na wierzch opłukana wątróbka drobiowa.Lekko solę, wlewam kilka łyżek wody i na małym ogniu duszę 15-20 minut.Potem ze 2 ziemniaki (lub nie) i góra surówki z kapusty pekińskiej z pomidorem. Acha, na talerzu już wątróbkę obsypuję obficie majerankiem , to b. ważne bo zupełnie zmienia smak.
|
#16
|
||||
|
||||
pulpety
Gdy robię pulpety to zamiast gotowego sosu z torebki daję kilka pieczarek i ze 3 drobno pokrojone liście kapusty pekińskiej.Nie jest to drożej a na pewno zdrowie4j bo bez konserwantów.
U mnie dziś kluseczki z 20 dkg chudego sera (+ łyżka mąki i białko z 2 jaj), do tego surówka z marchewki tartej z jabłkiem.Wszystko pokropione łyżką oliwy. Wiadomo - odchudzam się. Pozdrawiam. |
#17
|
||||
|
||||
obiadek stosowny
A ja z piersi kurczaka tworzę coś w rodzaju pizzy.
Z piersi kurczaka formuję kotleciki układam na blaszce i posypuję Warzywkiem albo Vegetą.Na każdy kotlecik kładę pieczarki,wczesniej pokrojone w kostkę i uduszone na odrobinie oleju ,trochę pokrojonej w talarki cebulki oraz ser żółty utarty na grubej tarce .Zalewam to wszystko słodką /36%/śmietanką Ostrożnie aby nie spłynęły pieczarki.Odstawiam na 2-3godziny - ważne! Potem piekę ok.60 min. Pychota! |
#18
|
||||
|
||||
u mnie dziś faszerowana papryka-dietetycznie i szybko ,bo w prodiżu/proporcje na 2 osoby/.Dwie ładne papryki/czerwona,zielona/umyć,przekroić pionowo,wyrzucic gniazda nasienne,napakować farszem-ugotowany ryż +pieczarki uduszone z cebulką,na wierzchu trochę tartego żółtego sera i do prodiża.Można zamiast pieczarek dodać do ryżu resztki gotowanego mięska z rosołu,ale pokroić i cebulka koniecznie.Smacznego
|
#19
|
||||
|
||||
Naleśniki Znalazłam przepis na naleśniki i wydał mi się dość ciekawy,to go wklejam.
NIEODZOWNE DODATKI: • mleczko skondensowane słodzone w puszcze. • paczka mrożonych truskawek. Włożyć puszkę mleka do garnka z wodą i gotować godzinę – powstanie gęsty sos. Uwaga: otwierać dopiero gdy przestygnie! Truskawek nie rozmrażać, zmiksować w blenderze lub podziabać widelcem aż będzie mus truskawkowy. NIEZASTĄPIONE CIASTO: • 1 jajko • 1/2 szklanki mleka • 3/4 szklanki mąki • szczypta proszku do pieczenia • 1/2 szklanki wody • sól/cukier • olej ryżowy do smarzenia z podanej ilości będą 4 nalesniki wielkości „małej” patelni. Mikserem ubić białko. Dodać żółtko. Wlać mleko nadal ubijając. Powoli wsypać mąkę z proszkiem i na końcu wodę ostrożnie. Cisto ma być gęste jak farba emulsyjna. Smarzyć natychmiast! Jeść gorące. /zapewniam, że 4 takie nalesniki z truskawkami to nie jest mało na jedną osobę ;-)/ garniec_zlota |
#20
|
||||
|
||||
Zawiało zasypało na biało do myślenia zmusiło i w związku z tym ,ze me dziecie wróci zmarznięte i złe - biore sie za przygotowywanie chińszczyzny -co mi wok ma stać bezproduktywnie a ocet balsamiczny i sos sojowy starzeć sie i wietrzeć, pucha ananasa dostawać bombarzu a pierś kurczaka i warzywka wymrarzać sie na darmo i ta cała gama przypraw tracić kolorek. więc bierz sie kobieto do roboty ten ryż też z szfy wyciąg i pichć ,pichć zamiast w "seniorku" grzebać pozdrawiam wszystkich Grażyna
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Nowe przepisy w niektórych aptekach | lawenda | Choroby, badania, terapie | 4 | 02-06-2009 18:15 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|