|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
kuchnia i medycyna,potrawy z różnych stron świata,ciekawostki,wszystko o KUCHNI od A-
Chciałabym założyć nowy wątek odnoszący się do żywienia
człowieka zdrowego i chorego.Często o żywieniu naszym decydują przyzwyczajenia i upodobania smakowe,wynosi się to z naszej tradycji,gdzie metody sporządzania potraw są głęboko zakorzenione w naszym społeczeństwie. Chciałabym ,żeby każdy ,kto ma ochotę wypowiadał się na ten temat,tak ważny w naszym życiu. Prosilabym również o zamieszczanie przepisów na potrawy z różnych stron świata,umieszczanie ciekawostek kulinarnych ,śmiesznych historyjek związanych z kuchnią i kucharzami, słowem:kuchnia i medycyna -kuchnia z przymróżeniem oka -kulinarne przeboje -potrawy z różnych stron świata -czy wiemy,co jemy? |
#2
|
||||
|
||||
CZEKOLADA
------------------- Z chemicznego punktu widzenia,czekolada jest pożywieniem doskonałym,zawiera kilkanaście ważnych dla funkcjonowania organizmu składników.Magnez,wspomagający komórki nerwowe żelazo,niezbędne do produkcji krwinek czerwonych,cynk i selen. witaminy z grupy B,substancje odpowiedzialne za poczucie rozkoszy,śladowe ilości pobudzającej kofeiny,flawonoidy przeciwdziałające procesowi starzenia się,miażdżycy i obniżające ciśnienie krwi. Oczywiście wszystko we właściwej dawce. Gorzka czekolada,tak zdrowa dla ludzi,jest śmiertelnie trująca dla psów,zawiera bowiem składnik,który wogóle nie jest przetwarzany przez psi organizm,jest to teobromina 100gramowa tabliczka może zabić małego pupila. 240px-Czekolada_Fuchs.jpg |
#3
|
||||
|
||||
Witaj i poczytałam krociutko a ja chcę Pokrzywę.
Jest Ona i Rumianek prawie na wszystko.\\Pozdrawiam miło..
__________________
http://ewefew.blogspot.com/ |
#4
|
||||
|
||||
POKRZYWA
19722.jpg Pokrzywa ma działanie wszechstronne: -oczyszcza organizm -wzmacnia odporność -obniża poziom cukru -poprawia pracę trzustki,wątroby i żołądka -regeneruje organizm w okresach osłabienia,np.w czasie brania antybiotyków,lub chemii -wzmacnia włosy,ogranicza ich wypadanie -oprócz żelaza,zawiera wapń,fosfor,siarkę,potas,oraz witaminy: wit.A,B2,C i K To tanie lekarstwo o wysokiej skuteczności. Najlepsze są młode pokrzywy,zbierane z dala od zanieczyszczeń 1KG.młodych pokrzyw umyć pod bierzącą wodą, osączyć na sicie,wycisnąć w sokowirówce, lub przekręcić przez maszynkę do mięsa,przecedzić, przelać do ciemnej butelki,trzymać w lodówce. Stosować codziennie przez 2 tygodnie przed śniadaniem po łyżeczce do herbaty,kurację można powtarzać. Można również pokrzywę ususzyć,potem parzyć z niej herbatkę dodając łyżeczkę miodu. ---------------------------------------------------------------------- JAJKA PRZYCHODZĄ NA ŚWIAT W KROCHMALONYCH KOSZULKACH. GOMEZ de la SERNA JAJKA FASZEROWANE ŻÓŁTYM SEREM ----------------------------------------------- 6jaj na twardo łyżka masła,lub majonezu mała zblanszowana cebulka 100g,sera żółtego w kawałku sól.pieprz Ugotowane jajka przepołowić na pół,wyjąć żółtka cebulkę posiekać ,zblanszować,dodać,masło lub majonez,żółtka,starty na grubych oczkach ser, dodać przyprawy,napełnić połówki jaj. Zamiast cebulki można użyć posiekanego szczypiorku. Układać na liściach sałaty. Ja mam szczypiorek cały rok.Latem zielony szczypiorek siekam i wkładam do pojemniczków po serkach,lub do małych szklanych słoiczków,które mi zostają np. po koncentr.pomid.i wkładam do zamrażarki. Tak robię podobnie ,z koperkiem i pietruszką. Zawsze mam pod ręką i stosuję do jaj,do twarożków. W zimie jak znalazł,w czasie gdzie mamy ograniczony dostęp do witamin. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-11-2012 o 13:04. |
#5
|
||||
|
||||
GOLONKA:KOLANKA,KTÓRE UWODZĄ PODNIEBIENIA.
WIESŁAW MALICKI GOLONKA A LA FLACZKI ------------------------------ Ugotować 2 golonki w wodzie z dodatkiem włoszczyzny, ostudzić w wywarze do stężenia,wyciągnąć,pokroić na drobne kawałki wraz ze skórą,włożyć do rosołu. Podprawić zasmażką/3dkg.masła+3 łyżeczki mąki/ dodać pokrojone warzywa,przyprawy,majeranek nade wszystko,gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól. Do tej porcji,jak ktoś chce zwiększyć ilość mięsa, można dodać ugotowanego ,obranego i pokrojonego kurczaka.Jest to bardzo szybkie i dobre danie obiadowe. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-11-2012 o 13:06. |
#6
|
||||
|
||||
Zapowiada się ciekawy wątek,będę tu zaglądać w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek z całego świata.To temat,który mnie bardzo interesuje.Jak tylko złapię oddech od obowiązków w realu chętnie napiszę o kuchni włoskiej,którą od 15 lat mam okazję degustować.Jest zdrowa,prosta i smakowita.Gratuluję pomysłu.
|
#7
|
||||
|
||||
Jeśli pozwolicie, to będę tu zaglądał. Golonkę a la flaczki spróbuję w tym tygodniu tylko zamiast kurczaka dodam nietoperza. czyli porcję rosołową ponieważ ma dużo skóry.
__________________
Moje wypowiedzi to wyłącznie moje prywatne zdanie. Źle Ci? To se popraw i nie patrz na rząd. https://www.youtube.com/watch?v=HMLmXJQ4py4 http://www.youtube.com/watch?v=TshT_3izSrw Ostatnio edytowane przez Jarosław II : 20-11-2012 o 14:02. |
#8
|
||||
|
||||
Może zaczniemy od kuchni austriackiej,liczne potrawy
kuchni wiedeńskiej cieszą się światową popularnością. Najlepsze z nich to m.inn.sznycel wiedeński,strudel, knedle z morelami czy tort Sachera. Na stole wiedeńskim króluje wołowina i cielęcina oraz ryby, najbardziej poularną rybą jest fogasz,podobny do naszego sandacza a łowiony jest wyłącznie w Dunaju. Inne ryby jakpstrąg,karp szczupak też często goszczą na wiedeńskich stołach. Dania słodkie są również ozdobą kuchni,począwszy od naleśników,slończywszy na tortach. ------------------------------------------- SZNYCEL WIEDEŃSKI-Wiener Schnitzel 600G.mięsa cielęcego/udziec/ 40g.mąki,60g,bułki tartej,2 jaja 80g.masła,cytryna,sól,pieprz,natka pietruszki -mięso pokrajać na 4 plastry,lekko rozbić,dobrze zesiekać brzegi aby plaster zachował swój kształt -każdy plaster posolić,posypać pieprzem,obtoczyć w mące, zanurzyć w rozbełtanych jajach,następnie w bułce tartej -smażyć z obu stron na złoty kolor na połowie masła -na każdym sznyclu położyć plasterek cytryny oraz grudkę masła wymieszanego z natką pietruszki. SOS CHRZANOWY-Meerretichsauce Korzeń chrzanu,łyżka masła,parę łyżek śmietany, pół szklanki rosołu lub bulionu. -z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę,rozprowadzić bulionem,zagotować. -Dodać utarty/uprzednio sparzony/chrzan i śmietanę,krótko gotować,posolić do smaku. Doskonały sos do mięsa gotowanego,do jaj na twardo,do makaronów. Niedoceniany chrzan ------------------------- Mówimy dużo o czosnku,o cebuli,a nie doceniamy chrzanu. Jest on ceniony w kuchni,ale ma również wlaściwości lecznicze, zawiera wit.c i prowitaminę A,witaminy z grupy B,oraz potas fosfor,magnez,sód i żelazo.Posiada też substancje bakteriobójcze. Dobry jest na trawienie,anemię,a syrop z chrzanu używany jest przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli.W przeszłości chrzanem leczono szkorbut. Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-11-2012 o 21:12. |
#9
|
||||
|
||||
KUCHNIA MEKSYKAŃSKA
-------------------------------- CHILLI CON CARNE 0,5kg mielonej wołowiny 1mała puszka fasoli czerwonej 1mała puszka kukurydzy,1czerwona papryka 1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie 1łyżka przyprawy chilli w proszku 1łyżeczka zmielonego kminku kilka kropel sosu Tabasco,sól i pieprz 2ząbki czosnku,2 łyżki oleju Usmażyć cebulę i czosnek na oleju wrzucić wołowinę na 5minut na ostrym ogniu, ugniatając,żeby nie było grudek,dodać pomidory,paprykę,, fasolę,kukurydzę/odparować wodę/,posolić skropić sosem Tabasco/niekoniecznie/dodać proszek chilli/dobra jest mieszanka chilli ale nie z ostrą papr./ dusić15minut.Można podawać z ryżem,pieczywem. Jest to smaczne danie jednogarnkowe przyprawiać można na ostro,a jak ktoś nie może to zmniejszyć ilość przypraw,można dodać również 1 ziemniaka pokrojonego w kostkę /do duszenia/. OBIAD U JAŚNIE PANA -Janie,kiedy to ostatnio polowaliśmy na jelenie? -Wczoraj ,jaśnie Panie -No widzisz,to dlaczego dziś na obiad jest konina? -Proszę wybaczyć,ale kucharz serwuje,tylko to co Jaśnie Pan raczy trafić. |
#10
|
||||
|
||||
8 ZASAD PEŁNI ŻYCIA
---------------------------- 1).Utrzymuj czystość jelita grubego jedząc produkty wysokobłonnikowe:owoce,warzywa,ziarna zbóż,nasiona roślin strączkowych. 2).Gdy jesz w ciągu dnia bardzo obfity posiłek gotowany, zażywaj tabletki enzymatyczne/kupisz je w sklepach ze zdrową żywnością/usprawniają one dobre trawienie, likwidują zaparcia. 3).Nie łącz białka zwierzęcego/mięso,ryby,jaja,mleko,sery/ z węglowodanami/mąka,ziemniaki,słodycze,kasze ,ryż, produkty mączne/. 4).Oczyść organizm planując sobie dzień lub dwa,gdy będziesz jeść tylko warzywa i owoce. 5).Zamiast cukru i chemicznych słodzików używaj w rozsądnych ilościach:miodu,syropu klonowego,zagęszczonych soków bez cukru. 6).Każdego ranka przez pięć minut myśl,co dobrego cię spotkało w ten sposób zaprogramujesz pozytywne myślenie na cały dzień. 7).Każdego dnia przeznacz 5-10 minut na głęboki relaks a uzyskasz spokój i życiową harmonię. 8).Codziennie poświęć 15-20 minut na ćwiczenia,które aktywizują wszystkie mięśnie np.ćwiczenia wolne,joga TO WYSTARCZAJĄCY SPOSÓB ,BY ODMŁODZIĆ CIAŁO, POZBYĆ SIĘ FAŁDEK TŁUSZCZU I UWOLNIĆ ŻYCIOWĄ ENERGIĘ |
#11
|
||||
|
||||
Witaj Iwo
Bardzo fajny wątek założyłaś Iwo
Ja punkt trzeci z Twoich zaleceń stosuję już dawno . Korzystam z Twojego zaproszenia i chcę opowiedzieć o kuchni azjatyckiej . Kuchnia Azjatycka Czym charakteryzuje się jedzenie azjatyckie? Potrawy kulinarne z rejonu azjatyckiego znacznie różnią się od tych, które spożywamy na co dzień. Charakterystycznym elementem jedzenia, które codziennie przygotowuje się w różnych zakątkach Azji jest ryż. To potrawa, która jest podstawowym aspektem każdego dania. Ważnym elementem są również takie warzywa, jak kapusta pekińska, por, seler naciowy, cebula. Jednak warto wspomnieć, że wybierając się do któregokolwiek kraju azjatyckiego nie znajdziemy kapusty pekińskiej w żadnym jadłospisie. A to ze względu na to, że w Azji występuje ona pod inną nazwą (kapusta chińska). Charakterystycznym elementem kuchni azjatyckiej j est także to, że do potraw dodaje się dużo przypraw, a same dania nie mają tylko smakować, ale i też ładnie pachnieć i estetycznie prezentować się na talerzu. |
#12
|
||||
|
||||
Witaj Helenko,dobrze by było aby do tych ciekawych
informacji dodać jakiś przepis z kuchni azjatyckiej. Zapraszam wszystkich,których pasjonuje gotowanie, eksperymentowanie z nowymi,ciekawymi produktami. Napewno każdy ma chociaż parę swoich ulubionych, a dla innych niespotykanych dotąd i nowych przepisów, podzielcie się z nami. |
#13
|
||||
|
||||
Iwo kuchnie innych narodowości są
ciekawe i smaczne ale czasami troszkę skomplikowane . Wieprzowina słodko -kwaśna Składniki 300 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w 2 ˝ cm kostkę olej do smażenia na głębokim tłuszczu Marynata 1 łyżka wina ryżowego, lub wytrawnego sherry 1 łyżka jasnego sosu sojowego ˝ łyżeczki soli Panierka 1 jajko 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Sos 150 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka jasnego sosu sojowego ˝ łyżeczki soli 1 ˝ łyżki białego octu ryżowego, lub jabłkowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki 50 g zielonej papryki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki 50 g dymki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki 50 g marchewki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki i blanszowanej przez 4 minuty 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki wody 75 g liczi, z puszki Przygotowanie Włóż mięso do miski, dodaj składniki marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut. Wymieszaj składniki na panierkę. Wyjmij łyżką cedzakową mięso z marynaty i dokładnie obtocz w panierce. W woku, frytkownicy, lub zwykłym garnku usmaż mięso na głębokim oleju. Smaż je około 2 minut, aż zrobi się złocisto-brązowe. Osącz mięso na ręczniku papierowym. Do sporego garnka nalej bulion. Postaw na ogniu i dodaj sos sojowy, sól, ocet, przecier pomidorowy i cukier. Wymieszaj dokładnie i dodaj warzywa i owoce. Przygotuj zagęszczacz – do 2 łyżek wody dodaj łyżeczkę skrobi kukurydzianej i dokładnie wymieszaj. Powoli, cały czas mieszając, dodaj zagęszczacz do sosu. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj wieprzowinę, wymieszaj i dodaj liczi. Kiedy mięso i owoce będą ciepłe, danie jest gotowe. Podawaj od razu. Do mięsnych potraw kuchni azjatyckiej najlepszym sycącym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy albo sojowy . |
#14
|
||||
|
||||
No po takim sutym obiedzie,trzeba pomyśleć
o sposobach na oczyszczeniu organizmu. WĄTROBA JAK NOWA ------------------------ Zauważyłaś na swoim ciele więcej przebarwień,piegów, znamion i brodawek,może to świadczyć o złym stanie wątroby. KURACJA DZIESIĘCIODNIOWA ----------------------------------- Kuracja cytrynowa jest dobrym sposobem na oczyszczenie trzustki i wątroby.Sok z cytryny ma działanie zasadotwórcze, nie drażni więc żołądka. Codziennie przez 10dni,pij sok ze świeżo wyciśniętych cytryn, godzinę przed posiłkiem lub pół godziny po nim. Możesz go osłodzić miodem,lub rozcieńczyć wodą. Pierwszego dnia wypij sok z 1 cytryny Drugiego dnia-sok z 2 cytryn Trzeciego dnia-sok z 3 cytryn Czwartego dnia z 4 cytryn Piątego i szóstego-sok z 5 cytryn Siódmego-sok z 4 cytryn Ósmego - sok z 3 cytryn Dziewiątego-sok z 2 cytryn Dziesiątego-znowu sok z 1 cytryny. Kurację można powtarzać co roku. ZDROWE JELITA ------------------- Cierpisz z powodu zaparć lub wzdęć brzucha,męczą cię gazy,lub inne dolegliwości jelitowe. SUSZONE WĘGIERKI ---------------------------- Aby oczyścić jelito grube,jednym ze sposobów jest: wieczorem zalać wrzątkiem 10 suszonych śliwek, zostawiając na noc,rano wypić płyn i zjeść śliwki. W ten sam sposób,rano przygotować ,sliwki na wieczór. 10 dni powinni wystarczyć na oczyszczenie jelita. SOK Z KISZONEJ KAPUSTY ------------------------------ Jeżeli będziemy pili po 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty 3 razy dziennie przez 14 dni,oczyścimy również jelito grube, a przy okazji poprawimy działanie flory bakteryjnej. Kuracja taka jest dobra też po antybiotykoterapii. NERKI BEZ ZŁOGÓW ---------------------- Kuracja dziką różą,naparu z niej używa się do oczyszczania nerek i rozpuszczania kamieni. 2 łyżki stolowe owoców z dzikiej róż zalać 200ml.wody gotować przez 15 minut.Pić odcedzony napar 3razy dziennie po 1/3szklanki przez 2 tygodnie.Jeśli masz kłopoty z nerkami powtarzaj kurację co 3 miesiące,sprawdź efekty wykonując USG |
#15
|
||||
|
||||
NIESAMOWITE WŁAŚCIWOŚCI JEDZENIA
______________________________________ BAKŁAŻAN ------------ Obniża poziom cholesterolu i ma silne działanie antybiotyczne.Japończycy zalecają spożywanie bakłażanów chorym na miażdżycę tętnic i podagrę. BURAK ------------ Jedzenie buraków wspomaga leczenie otyłości, nadciśnienia,obstrukcji i kataru. Przepis na krople do nosa: Wycisnąć sok z buraków, wpuszczać do nosa 3-4 razy dziennie po 3 krople. SŁONECZNIK ------------------ W Bułgarii napar z języczkowatych kwiatów słonecznika stosowany jest do leczenia nieżytu oskrzeli oraz kolki żołądkowej/3-4g kwiatu na szklankę wody/ W Anglii z młodych koszyczków przygotowuje się sałatki. RZEPA ------------ Spożywana na surowo przeciwdziała zaparciom. Sok z rzepy z miodem pobudza układ krążenia, pomocny też jest przy przeziębieniach z suchym kaszlem. SIEMIE LNIANE ------------------ Chroni błonę śluzową żołądka. Najlepiej stosować rano przed jedzeniem, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego. |
#16
|
||||
|
||||
Na mojej lodówce zabraknie miejsca na naklejane, wydrukowane stąd porady dotyczące zdrowego i racjonalnego życia,bo nie tylko żywienia.
Są bardzo ciekawe i w niezwykle prostej,a rzeczowej formie. Gratuluję pomysłu założenia takiego wątku. |
#17
|
||||
|
||||
Warzywa i owoce działające leczniczo
AWOKADO
(smaczliwka właściwa, gruszka smaczliwka) Stosuje się głównie przy chorobach skóry i wypadaniu włosów, ma bowiem niezwykle dużo kwasu pantotenowego. Owoc ten uznawany jest ponadto za afrodyzjak, czyli środek wzmagający popęd płciowy. Ostatnio przekonano się też, że awokado zawiera antybiotyki roślinne i substancje o działaniu antybakteryjnym, a więc może służyć do zapobiegania infekcjom jelit. BAKŁAŻAN (oberżyna, gruszka miłosna) To warzywo południowoeuropejskie. Jako roślina z rodziny psiankowatych, a więc z dużą zawartością solaniny, nie nadaje się do spożycia na surowo. Miąższ bakłażana zawiera substancje obniżające poziom cholesterolu, natomiast ciemnofioletowa, błyszcząca skórka całą masę kwasów organicznych, dzięki którym spożycie tej rośliny zwiększa wolumen stolca. Bakłażany (ze skórką!) podduszone bez użycia tłuszczu działają pobudzająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. BANAN To owoc, który świetnie nadaje się na dietę podczas chorób żołądka i nerek. Może być też lekiem na artretyzm, który jest następstwem zwiększonej zawartości kwasu moczowego w płynach ustrojowych. |
#18
|
||||
|
||||
BORÓWKA BRUSZNICA
(borówka czerwona) Stężenie kwasów owocowych jest w tych owocach tak duże, że prawie nie można ich jeść na surowo, są bowiem bardzo kwaśne a na dodatek cierpkie, na co z kolei wpływają zawarte w nich garbniki. Właśnie te składniki sprawiają jednak, że borówki brusznice (podobnie jak spokrewnione z nimi borówki czarne - jagody) regulują funkcję jelit i zmniejszają płynność treści jelitowej nawet w przypadku ostrych biegunek. W celach leczniczych należy żuć suszone owoce, ewentualnie namoczone uprzednio w wodzie lub w czerwonym winie. Medycyna ludowa zaleca borówki brusznice jako doskonały środek na reumatyzm. BORÓWKA CZARNA (czernica, czarna jagoda) Zawiera 7% garbników oraz niebieski barwnik antocyjanowy działający antybakteryjnie. Dzięki kombinacji tych dwóch składników czernice są jednym z najlepszych naturalnych środków antybiegunkowych. Barwnik wdziera się do wnętrza bakterii i hamuje jej rozwój. Garbniki natomiast wyściełają zaognioną powierzchnię błony śluzowej jelit, tworząc na niej cienką błonkę, w której nadwątlone bakterie zostają uwięzione. Następnie błona ta odrywa się i zostaje wydalona wraz z bakteriami. BÓB W botanice zalicza się nie do roślin strączkowych, lecz do rodzaju wyk. W stanie surowym jest lekko trujący, ale gotowanie usuwa tę właściwość. Medycyna ludowa przypisuje mu rolę środka uspokajającego. |
#19
|
||||
|
||||
MASEŁKO Z AVOKADO
------------------------- Bardzo prosty przepis na masełko z avokado. 1avokado,najlepiej ,żeby było miękkie przy dotyku, obrać ze skórki,pokroić drobniutko,potem rozgnieść widelcem dodać łyżeczkę masła lub 2łyżeczki oliwy z oliwek,sól i pieprz do smaku,bardzo dobre do smarowania pieczywa. Avokado ma bardzo niski IG.,również bakłażan ,cebula ,oliwki,cukinia itd. indeks glikemiczny opracowany przez M.Montignaca Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 22-11-2012 o 21:00. |
#20
|
||||
|
||||
KUCHNIA BELGIJSKA
------------------------ Kuchnia belgijska bardzo upodabnia się do kuchni francuskiej,ale Belgowie zachowali wiele starych dań narodowych.Przysmakiem w Antwerpii jest królik duszony w białym winie z suszonymi śliwkami, Brabancja natomiast słynie z pysznych kiszek sprzedawanych na kiermaszach,ponadto można tu jeszcze wymienić szynkę "ardeńską". Belgowie spożywają dużo smażonych ziemniaków, przypominających frytki,są one jednak mało zrumienione.Tutaj są też wytwarzane,różne rodzaje piwa niektóre silnie aloholizowane. Godne polecenia są : ZRAZIKI MIĘSNO-POROWE-BOULETTES DE POIREAUX ---------------------------------------------------------------- 800 g.porów 200g.cielęciny,lub mięsa z indyka 2jaja,tarta bułka,mąka,sól ,pieprz olej do smażenia Pory obrać,gotować 15-20min.w osolonej wodzie osączyć ,przepuścić przez maszynkę razem z mięsem dodać jaja,przyprawy,formować zraziki wielkości jaja obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą,smażyć na oleju,oliwie. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze | Ircia | Ogólny | 5 | 23-08-2014 14:17 |
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław | Janmedia | Praca, wolontariat | 0 | 15-02-2011 09:53 |
Zdrowe potrawy w 15 minut | Pięć Smaków | Zaproszenia | 1 | 19-01-2011 15:30 |
Kącik porad różnych | e-bietka | Dom, wnętrza, ogród | 4 | 21-01-2010 12:34 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|