Wspaniale smakuje kasza z gulaszem
-50 dag łopatki wieprzowej pokroić w kostkę
- 3 zaki czosnku, obrac i pokroić w plastry
W radlu rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek i wyrzucić.
Na czosnkowej oliwie podsmażyć mieso.
dodać 2 liście laurowe oraz 4 ziarenka ziela angielskiego.
Zalac szklanka bulionu, dusić az mięso bedzie miekkie.
dosypac do gulaszu torebke mrożonych warzyw oraz 2 woreczki kaszy gryczanej.
podsmarzyć.
wlać druga szklanke bulionu.
Gotowac na malym ogniu pod przykryciem jeszcze 10-15 miin.
Odstawic w ciepłe miejsce ( np. do piekarnika nagrzanego) na kolejne 10 min.
gotowe danie posypac posiekana natką.
Tak przygotowaną kaszę można rownież podać z sosem grzybowym lub pieczarkowym.