Wyświetl Pojedyńczy Post
  #35  
Nieprzeczytane 19-11-2018, 19:28
Lulka's Avatar
Lulka Lulka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2011
Posty: 27 484
Domyślnie

Cytat:
Napisał gratka
Proziaki wyszły wyśmienite.

Przepis zapisuję tu ku pamięci:
0,5 kg mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubkiem, jedno jajko,
łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, maślanki* ile wlezie. Zarobić ciasto jak na pierogi.
Rozwałkować na grubość około 1 cm i piec w piekarniku lub na suchej patelni.
Na patelni piec po około 5 minut z każdej strony, aż się lekko zarumienią od spodu
i potem odwrócić do zrumienienia z drugiej strony.
A wiecie, że proziaki można było w lecie kupić w Wetlinie?
Sprzedawano je z takiego autobusu



__________________
„Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach.”
– Maya Angelou
Odpowiedź z Cytowaniem