Wyświetl Pojedyńczy Post
  #59  
Nieprzeczytane 13-12-2012, 20:38
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Większość osób na Święta robi strucle makową,ale można
również zrobić na odmianę struclę orzechową.
images.jpg


STRUCLA ORZECHOWA
-----------------------------
Składniki:
30dag.mąki
3dag.drożdży
3/4szklanki mleka
po 5dag.cukru i masła
2jaja
Nadzienie:
20dag.orzechów włoskich
10dag.orzechów laskowych
5dag.cukru,2jaja,kieliszek rumu,lukier
WYKONANIE
-----------------
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,ciepłym mlekiem i 5dag.mąki
żóltko utrzeć z cukrem,dodać do wyrośniętego rozczynu
dodać resztę mąki,jajko,wyrobić,aż będzie odchodzić od ręki
dodać roztopione masło,odstawić do wyrośnięcia,wyrośnięte
ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztrzepanym
białkiem.
Orzechy włoskie zemleć,utrzeć z cukrem i jajkiem,dodać
posiekane orzechy laskowe i rum,wymieszać,rozsmarować
na cieście,zwinąć w rulon,posmarować roztrzepanym jajem
piec w temp.200st.30-35minut.Polukrować,przybrać orzechami.

Orzechy laskowe przed dodaniem do masy,można uprażyć
następnie gorące zawinąć w ściereczkę zakręcić i potrząsać
żeby łuski się oddzieliły od orzechów.
i dopiero wtedy pokroić drobno i dodać do masy.

Jeśli natomiast pieczemy kruche ciasta z owocami,
dobrze wiedzieć,co zrobić aby uniknąć zakalca.
Aby uniknąć zakalca,ciasto na kruchy
placek np.z owocami po ułożeniu na blaszce posmaruj
ubitym białkiem i posyp mąką,dopiero teraz daj owoce
placek będzie kruchy a wyciekający sok nie spowoduje
zakalca.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 13-12-2012 o 20:46.
Odpowiedź z Cytowaniem