Wyświetl Pojedyńczy Post
  #54  
Nieprzeczytane 09-12-2012, 17:04
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

SOCZEWICA
----------------
Za miskę soczewicy.....
''Tedy Jakób dał Ezawowi chleb i potrawę
z soczewicy,a on jadł i pił..''
Biblia,Genezis XXV

W Polsce soczewicę uprawiano już w czasach neolitu.
W Biskupinie znaleziono jej sporo,w wykopaliskach
na Śląsku,na Pomorzu i w Wielkopolsce również.
Wtej chwili w Polsce uprawiana jest coraz rzadziej,
najwięcej uprawiasię się w obu Amerykach,w krajach
byłego ZSRR,w krajach śródziemnomorskich,od Egiptu
do Hiszpanii i Włoch,a także na Bliskim Wschodzie.
Soczewica jest produktem bardzo odżywczym,białka
w niej jest 25% a tłuszczu niewiele,jak we wszystkich
strączkowych ma bogactwo witaminy z grupy B,troche
witaminy C i E i duże ilości makro i mikroelementów,
np.potasu ma aż 1200mg%,sporo wapnia,magnezu i dużo
żelaza,fosforu i siarki.
Jej ziarna szybko się rozgotowują,więc można szybko
z niej przyrządzić puree.Podobnie jak fasole,trzeba namoczyć
na noc,potem zlewamy wodę w której się moczyła i zalewamy
świeżą i gorącą.
W latach osiemdziesiątych,gdy do Polski napływały paczki
z zagranicy,nierzadko znajdowała się w nich soczewica,i
niestety byli tacy ,którzy nie wiedzieli co z tym fantem zrobić
co to jest,zapomniana staruszka,a przecież soczewica jest
nie tylko smaczna ale i pożywna,mająca dużo białka ,z
powodzeniem zastępująca dania mięsne.

PIEROGI Z SOCZEWICY I GRZYBÓW
-------------------------------------------
Szklanka soczewicy
1cebula
1łyżka oleju
2dag.suszonych grzybów
1jajo
sól,pieprz
Ciasto pierogowe jak do wszystkich pierogów
Soczewicę namoczyć na 12 godzin/wody 3razy więcej niż nasion
Odlać po namoczeniu,zalać świeżą wodą w ilości równej
namoczonym ziarnom,dodąć namoczone z wodą grzyby
sól i zagotować,usunąć szumowiny i powoli gotować pod
przykryciem 90 minut,potem odcedzić,wywar wylać,jeszcze
ciepłą soczewicę zmielić,dodać posiekane i usmażone
z cebulką grzyby,dobrze wymieszać,dodać jajo,sól i pieprz.
Gotowym farszem nadziewać krążki ciasta pierogowego.
Okrasić masłem.Do nadzienia można dodawać również
kaszę gryczaną.
--------------------------------------

Inną potrawą,którą można sporządzić na odmianę
jako potrawę postną jest kulebiak.
----------------------------------------------

KULEBIAK
------------------
Ciasto:
1szklanka mąki
10g.drożdży
3łyżki mleka
1 jajo
1/2szklanki kwaśnej śmietany
czubata łyżka masła
szczypta cukru
FARSZ
-------------
1/2kg.kapusty kiszonej
10suszonych grzybków
1duża cebula
łyżka cukru
sól,pieprz do smaku
łyżka oleju
WYKONANIE
----------------------
Ciasto:do mleka dodać drożdże i cukier,odstawić na 15.minut.
Dodać pozostałe składniki/oprócz masła/wyrobić dokładnie,
potem dodać masło i zagniatać,aż powstanie gładka masa.Z
ciasta odłożyć niewielki kawałek,reszte rozwałkować na
prostokąt.
-------------------
FARSZ:grzyby namoczyć,kapustę pokroić,cebulę przesmażyć
razem z grzybami,przyprawić.Dolać wodę pozostałą po
moczeniu grzybów,dodać kapustę i gotować,aż kapusta będzie
miękka a woda odparuje.Taki farsz ułożyć na cieście i zwinąć
jak roladę,włożyć do wąskiej natłuszczonej masłem formy.
Za pomocą pędzelka posmarowac wierzch roztrzepanym jajem
i udekorować ciastem odłożonym wcześniej,/zrobić np.warkocz/
piec ok.40 minut w temp.180stopni.
Odpowiedź z Cytowaniem