Cytat:
Napisał iwasiwa
PIERNICZKI SZWAJCARSKIE-LECKERLI
--------------------------------
500g.mąki,
350g.miodu
150g.cukru pudru.
30g.migdałów
50g.skórki pomarańczowej
5g.sody oczyszczonej
torebka przypraw do pierników.
WYKONANIE
---------------
1).Przesianą mąkę wsypać do miski,zrobić zagłębienie,
wlać płynny miód,wymieszać dokładnie drewnianą łyżką
2).Przełożyć na wysypaną mąką stolnicę,dodać sparzone
i obrane,pokrojone migdały/mogą być płatki migdałowe/
posiekaną skórkę pomarańczową,przyprawy,sodę i dobrze
wyrobić,rozwałkować,podsypując mąką na prostokąt 1cm.gr.
3).Wyłożyć na dobrze wysmarowaną masłem i oprószoną mąką
blachę,najlepiej mazurkową o trzech brzegach.posmarować
ciasto dokładnie mlekiem za pomocą pędzelka
4).piec 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
5).krajać na prostokąty odrazu po wyjęciu z piekarnika.
|
Gotowy! Teraz dojrzewa.
Ciekawe jest to,że nie ma w nim jajek,masła ani śmietany!
Trudno jest go skleić do wyrobienia.Trzeba popracować. Dodałam ze 3 łyzki mleka . Posypałam utartą czekoladą i posypką.Jest ciekawy w smaku.Mężowi smakuje.Mnie także.