HERBATA ZIELONA
----------------------
Jest najstarszą herbatą,liczy sobie ponad 5000lat.
Jej skład jest bardzo bogaty,zawiera dużo witamin
z grupy B,wit.C,E,K,PP,oraz skł.miner.:wapń,fosfor
żelazo,miedź,fluor,mangan,krzem,jod,zawiera barwniki
jak chlorofil,karoten,olejki eteryczne,aminokwasy,sole
mineralne i związki garbnikowe.
Chroni przed wieloma chorobami:
-przed zawałem serca
-reguluje ciśnienie krwi
-działa przed tworzeniem się kamieni w woreczku,nerkach
-łagodzi dolegliwości reumatyczne
-hamuje zlepianie się płytek krwi
-wzmacnia zęby,kości,chroni przed próchnicą
-neutralizuje nadkwasotę
-ma właściwości antyrakowe,przeciwbakteryjne
STARA CHIŃSKA REGUŁA
---------------------------
Herbata odda wszystko,co w niej tkwi,
jeśli otrzyma wszystko co potrzebuje.
-----------------------------------------------
Do zaparzenia dobrej hebaty,więc powinna być
źródlana woda i odpowiednia temperatura/60-85 stopni/
nie można zalewać tej herbaty wrzątkiem,jak również
długo jej parzyć/2-3min.wystarczy/bo będzie gorzka.
Herbatę można kupić liściastą zwykłą jak i aromatyzowaną
jaśminem lub lotosem.Można ją parzyć kilka razy.
Najdroższym gatunkiem herbaty jest hebata biała.
HERBATA BIAŁA
-----------------------
Zawiera dużo wit.C,oraz kofeiny.Ma działanie orzeźwiające
wspomaga koncentrację,redukuje napięcie i stres.
Ma najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne,a więc
zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych
w komórkach.Zawiera polifenole i dlatego nazywana jest
''eliksirem młodości'',posiada 47%polifenoli,kiedy zielona
ma ich tylko 20%.
HERBATA CZERWONA-Pu-Erch
-----------------------------
Herbata czerwona jest niszczycielem tłuszczu,
obniża poziom cholesterolu,oczyszcza i wzmacnia
organizm,walczy z nadwagą,jednak nie można
jej za dużo spożywać,gdyż ma też skutki uboczne.
Jest jeszcze mnóstwo różnych herbat,ja wymieniłam te ,które są
godne uwagi i które są dostępne w sklepach zdrowej żywności.
|