545567_480562535295838_1303669818_n.jpg
KUCHNIA ŚLĄSKA
-------------------
GARNUSZEK GÓRNICZY
__________________
4 Plastry wołowiny
4 Plastry wieprzowiny
8 dużych ziemniaków
50dkg.zielpnej fasolki
2szklanki bulionu
2 kiszone ogórki
2 łyżki mąki
1 łyżka tłuszczu
sól,pieprz.
Umyte mięso zbić tłuczkiem,posolić,obsmażyć na tłuszczu
podlać bulionem i dusić do miękkości,z mąki i tłuszczu
zrobić zasmażkę,rozprowadzić bulionem,wlać do mięsa
Fasolkę ugotować,pokrajać,dodać do mięsa,ogórki
kiszone pokroić,dodać do mięsa,doprawić.W naczyniu
do zapiekania ułożyć ugotowane/w mundurkach/i obrane
ziemniaki,na nich położyć plaster mięsa wołowego
i wieprzowego,wszystko polać sosem z duszenia,zapiekać
w gorącym piekarniku kilkanaście minut.